Résztvevő

Pravo Zenekar

Magyarország

2021.07.22

A makedón, bolgár népzenét játszó Pravo Zenekar már nevében is hozza zenéjük jellegzetességét, mely igaz, egyenes jelentésében egy Balkán-félszigeti tánc nevét is magában rejti. A zenekar alapítói Boros Csilla és Gera Attila.

Pravo Zenekar

A zenekar repertoárjába autentikus szerb, makedón és bolgár hangszeres, valamint énekes dallamok és saját feldolgozások is szerepelnek. A Pravo, amely a kezdeti időkben csak tánckísérettel foglalkozott, idővel kinőtte magát önálló koncertező zenekarrá. Mindezt a folyamatos tagcserék, új zenészek belépései tették lehetővé, így a zenekar 2002 év végére elérte jelenlegi arculatát. Az új zenészek, a 7-8 fős, változtatható hangszer-összeállítású állandó felállás lehetőséget teremtett a repertoár kiszélesítésére, többfajta műsorszerkezet kialakítására. Az idő múlásával a Pravo zenekar részben fővárosi zenekarrá vált. Ennek ellenére a békéscsabai helyőrségi klubban (FEK) a mai napig havi rendszerességgel tartanak táncházat. Mérföldkövet jelentett a zenekar életében, hogy 2002 elején elkészíthette első saját CD-jét a „Tűzön járó hangok” -at.

Zenekarukkal 2002-ben a Duna Televízió műsort készített, valamint 2004-ben szerepeltek a Magyar Televízió Szegedi Körzeti Stúdiójának adásában is. Mindemellett számos fesztiválon és nagyobb szabású rendezvényen is felléptek a Pepsi-szigeten, a Kalálka-fesztiválon, Franciaországban folklórfesztiválokon, a Martenica ünnepen.

A balkáni nép zenéje rengeteg nép, rengeteg zenéjét foglalja magába – vallja Gera Attila. Ezért is annyira izgalmas, és szerelem számára a zenéjük. Attila zenészként végigjárta a klasszikus zenei világot, közel két évtizede a Magyar Állami Népi Együttes klarinétosa, Magyarország egyik legismertebb népzenei zenekarának (Pál István „Szalonna” és bandája) fúvós szólistája. A Pravo zenekar azonban örökre a szíve csücske marad. Zenéjüket hallgatva megértjük, miért!

A Zenekar tagjai:

Boros Csilla / Harmonika

Básits Branka / Ének

Gera Attila / Fúvós hangszerek

Gera Gábor / Harmonika

Czírják Csaba / Tambura, gitár

Boros Attila / Basszusgitár

Tömösi Tamás / Tapan, derbuka

Fellépések - 2021

augusztus 16. hétfő

17:00 Autentikus szerb, makedón, bolgár zene

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

Helyszínek

Nádasdy-vár

Sárvár

Gyógy- és Wellnessfürdő

Sárvár

Posta tér

Sárvár

Kossuth tér

Sárvár

Batthyány utcai körforgalom

Sárvár

Összes helyszín

Támogatóink

/span