Résztvevő

FIII Camarasului

Románia

2017.07.12

A Fiii Camarasului (Camarasu fiai) folklóregyüttes azt tűzte zászlajára, hogy őrzi és népszerűsíti azokat a sajátos, helyi néphagyományokat, amelyeket az 1970 és 1989 között működő elődzenekar is büszkén óvott.

Fiii Camarasului

 A régi együttest többnyire idős emberek alkották, akik folytatták az erdélyi síkság népi hagyományait, és számos nemzeti folklórversenyen és fesztiválon vettek részt, mint például a “Cantarea Romaniei”.

Az együttes a román nép egyik legértékesebb kincsét, azt a koreográfiai és zenei folklórt képviseli, amely nemzedékről nemzedékre öröklődik. 2004-ben, amatőr művészek egy másik generációja vette át a Camarasu közösség művészi hagyományait, fejlesztve ezzel az ő tevékenységüket a település kulturális otthonában. Az új folklóregyüttes “Fiii Camarasului” (Camarasu fiai) néven 10 és 25 év közötti tagokból áll. Az új együttes alapítása a camarasu-i városházának, valamint a helyi önkormányzat támogatásának köszönhető; instruktoraik Marchis Sebastian és Ancuta segítségével lettek.

Az együttes tagjainak közös szenvedélye a néptánc és népviseletek. Az a szenvedély és tehetség, amellyel a tagok felgyűjtötték és előadják a romániai néptáncokat és népzenét indokolja, hogy bárhol az országban szívesen és tisztelettel fogadják őket, csakúgy mint külföldön. Külön említést érdemelnek a viseletek, amelyek nem csak összhangban állnak az előadott repertoárral, hanem arra is ügyelnek, hogy autentikusak legyenek. Ezek a viseletek a népművészet valódi remekei, némelyik több mint 100 éves. Az együttes jelenleg 12 táncost, három népdalénekest számlál, és 6 különböző eredeti viselettel büszkélkedhetnek.

A csoport számos más ország különböző fesztiváljain is részt vett, mint például: Törökország, Bulgária, Lengyelország, Görögország, Litvánia, Németország, Olaszország. A Fiii Camarasului népi együttes történelmének könyve közben lépésről lépésre íródott, s csakhamar elérkeztek a gyönyörű 10. évfordulójukhoz a 2014-es évben. Az évek során, már kezdettől fogva sok figyelmet kaptak először a megyén, majd a nemzeten belül. Végül, de nem utolsó sorban külföldi szintű érdeklődés is övezi őket, köszönhetően a magas színvonalnak, valamint a sokoldalú tánchagyományoknak és népviseletnek.

Az együttes 2008 óta partneri viszonyban áll a kolozsvári népművészeti iskolával. A Fiii Camarasului egész Románia területéről származó táncokat ad elő (Moldávia, Olténia, Máramaros, Erdély, …stb.), és bízik abban, hogy még tovább tudja emelni azt a hírnevet, amelyet elért az elmúlt évek alatt. 2014-ben csatlakoztak a Folklórfesztiválok Nemzetközi Szövetségének romániai titkárságához.

A Fiii Camarasului néptáncegyüttes számos hazai és külföldi rendezvényen szerepelt, Románia és a román nép valódi nagykövetei – kulturális értelemben. Azt vallják, hogy “Hagyomány és néphagyomány nélkül elfelejtenénk a gyökereinket, elveszítenénk az identitásunkat.”.

Fellépések - 2017

augusztus 16. szerda

18:45 A fellépő együttesek bemutatkozása

20:30 Fesztiválforgatag – Nemzetek táncháza

augusztus 17. csütörtök

18:00 Nyári tánc

augusztus 18. péntek

17:00 A moldovai és a román együttesek műsora

augusztus 19. szombat

19:00 Moldova és Románia együtteseinek műsora

22:00 A román és az olasz együttesek műsora

augusztus 20. vasárnap

10:00 Istentisztelet

11:00 Rövid táncbemutatók

17:00 Jelmezes felvonulás

18:30 Nemzetközi Folklórgála

22:00 Fesztiválzáró - Örömtánc a várudvaron

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

Helyszínek

Nádasdy-vár

Sárvár

Gyógy- és Wellnessfürdő

Sárvár

Posta tér

Sárvár

Kossuth tér

Sárvár

Batthyány utcai körforgalom

Sárvár

Összes helyszín

Támogatóink