Résztvevő

El Ahlem

Algéria

2017.07.12

Az El Ahlem kulturális szervezetet 2009-ben alapították az algériai néptánc- és népzenei hagyományok megőrzésére és továbbadására.

El Ahlem - Nemzetközi Folklórnapok Sárvár

Azóta már számos folklórfesztiválon szerepeltek: Algériában, Tunéziában, Marokkóban, Egyiptomban, Oroszországban, Törökországban, az Egyesült Arab Emirátusban (Dubaj) és Csecsenföldön.

Hat különböző táncfajtát hoznak magukkal, mind a hat Algéria egy-egy népművészeti tájegységéhez kötődik, ezek csak a kapcsolódó viseleteikben, hanem a kísérőzenéik ritmikájában és hangszerelésében is különböznek egymástól. Az El Ahlem 14 táncossal és 6 zenésszel érkezik hozzán Sárvárra.

Az együttes ősi eredetű, legjellemzőbb táncát “Saltarello”-nak hívják. Ez a név a latin “saltatus” (táncolva, ugrálva) szóból ered – utalva a tánc szapora ugró mozdulataira. (Ebben a táncban a táncosok átkarolják egymás vállát, kissé hajlott testük pedig továbbítja és szinte leköveti a lábmozgásaikat.) A tánc közben eszközöket is bemutatnak, mindennapi és mezőgazdasági szerszámok tűnnek fel a koreográfiákban. Ezek közül a legfontosabb a “ciocia”, ami egy a térségre jellemző lábbeli neve (maga a régió is innen kapta a nevét: Ciociaria = a ciocia földje). Ez a különleges cipőféle azért illeszkedik a táncosok lábára tökéletesen, mert amikor egy új ciocia-t szereznek, néhány órára vízbeáztatják a lábukon, hogy teljesen felvegye annak alakját.

Fellépések - 2017

augusztus 16. szerda

18:45 A fellépő együttesek bemutatkozása

20:30 Fesztiválforgatag – Nemzetek táncháza

augusztus 20. vasárnap

11:00 Rövid táncbemutatók

17:00 Jelmezes felvonulás

18:30 Nemzetközi Folklórgála

22:00 Fesztiválzáró - Örömtánc a várudvaron

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

Helyszínek

Nádasdy-vár

Sárvár

Gyógy- és Wellnessfürdő

Sárvár

Posta tér

Sárvár

Kossuth tér

Sárvár

Batthyány utcai körforgalom

Sárvár

Összes helyszín

Támogatóink

Nemzeti Kulturális Alap - www.nka.hu