Résztvevő

Crvena Stijena

Montenegró

2016.07.12

A Crvena Stijena nevű kulturális-művészeti szervezet 2006 szeptember 15-én jött létre azzal a céllal, hogy őrizze és népszerűsítse Montenegró és a montenegrói emberek csodálatos folklórhagyományait.

Crvena Stijena

Az együttes a Vörös Szikla nevű barlang után kapta a nevét, a Velje Brdo nevű dombról néz le a fővárosra, Podgoricára. Tolosi város székhellyel működnek, de a közösség nagyon szívesen fogad be bárkit, akit érdekel a missziójuk, és szívesen csatlakozna. Ezen felül a csapat nagyon szívesen vállal kölcsönös segítségen és tapasztalatcserén alapuló közösséget más monenegrói vagy akár külföldi, hasonló együttessel is.

A megalakulás óta eltelt időszakban, kisebb-nagyobb akadályokat leküzdve a csapat végig megtartotta a hagyományokat, és közvetítette Montenegró kultúráját. Ehhez persze szükség volt egy értő, szakmai vezetésre, amely mind kulturális értelemben, mind a koreográfiákat tekintve garantálja a magasszínvonalú működést. Drasko Savkovic személyében épp ilyen emberre találtak: etnográfus végzettségű, sokat tapasztalt szakember, aki egyben a szervezet elnöke. Az ő koreográfiája hozta el például a második díjat a Dijon-ban megrendezett nemzetközi fesztiválon, az első díjat pedig egy koszovói fesztiválról.

A repertoáron szereplő koreográfiák Montenegró különböző tájegységeiből valók, de feltűnnek olyan táncok is, amelyek az egykori Jugoszlávia területéről származnak. Valamennyi koreográfiát a hozzá kapcsolódó népviseletben adják elő

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

Helyszínek

Nádasdy-vár

Sárvár

Gyógy- és Wellnessfürdő

Sárvár

Posta tér

Sárvár

Kossuth tér

Sárvár

Batthyány utcai körforgalom

Sárvár

Összes helyszín

Támogatóink

Nemzeti Kulturális Alap - www.nka.hu